Elképzelések az otthonról

2017.január 15-én, a szokásos klub keretében Vajrapuspa Molnár Viktor, új koordinátorunk a Buddhista Misszió részéről, beszélgetést kezdeményezett a leendő központ látomásáról. Arra kérte a jelenlévőket, hogy beszélgessünk arról, ki hogyan képzeli, egyelőre félretéve a gyakorlati megvalósítás nehézségeit.

Lassan kirajzolódtak az elképzelések, mégpedig különösebb ellentmondások nélkül.

Nem is annyira idősek otthona kép alakult ki, inkább egy lakóközösség, melyben különböző korú emberek élnek együtt, és mindenki azt a munkát végzi a központ működtetésében, amit tud, és természetes, hogy az idős vagy beteg embereknek segítenek. A középpontban a szellemi tanítás és gyakorlás lehetősége áll, teljesen nyitottan minden irányzat számára, de semmiképp sem kötelezettségként a lakók számára.

Egyszerű körülmények elegendőek, de a szükséges dolgok legyenek meg.

Fontos szempont a természettel való kapcsolat, a csendes környezet, amely azonban nincs elzárva a világtól. Ez részben az orvosi és egyéb segítség miatt fontos, de a családdal való kapcsolat miatt és azért is, hogy nem bentlakó gyakorlók is jöhessenek az eseményekre.

Ugyanakkor felmerült, hogy néhány embernek rövidebb időn belül lenne szüksége időskori gondoskodásra. Részben a saját segítői hálózatunkon keresztül az otthonában (amit elkezdtünk összeírni) részben megfelelő hely keresésével, ahol befogadnának több idős buddhistát, támogatva buddhista gyakorlásukat.

A további munka gyakorlati részét illetően a következő elhatározások születtek:

– Aki tud jól működő, szellemileg nyitott otthonokról, elmegy megnézni és röviden összefoglalja a közösség számára, ami hasznos vagy érdekes volt.

– Akik már voltak ilyen helyeken, röviden leírják számunkra. Esetleges felajánlásokat segítségre, tapasztalat átadására igénybe veszünk. A közzététel a levelezőlistán történik, ami azért is jó, mert a leveleket automatikusan archiválja a levelező rendszer.

Az eddig felmerült helyek illetve emberek:

Eredeti Fény Zen Közösség és Templom (https://eredetifeny.hu/)

Buddhafalva (https://www.facebook.com/Buddhafalva/)

Egy református lelkész, egy szegedi idős otthon vezetője felajánlotta tapasztalatai átadását

Minden elképzelést, javaslatot, potenciális együttműködőt szívesen fogadunk, esetleges jó példák leírásait is.

Az elképzelések összegyűjtését kiterjesztjük az elérhető buddhista levelezőlisták segítségével

További megbeszéléseket is tartunk majd, ahogy a beszámolók gyűlnek.

Később az alapító egyházak vezetőit ismét megkeressük és az összegzett tapasztalatokat eléjük tárva, megbeszéljük a továbblépést.