Sztúpák

Az alapító egyházak sztúpái
időrendben

A sztupa a buddhizmus fontos szimbóluma, a megvilágosodást szimbolizáló kúpszerű szakrális építmény és szent hely.

A Magyar Bodhiszattva sztúpája (Csoma sztúpa) 1982

A Buddhista Misszió tevékenysége nyomán 1982. szeptember 25-én került sor az első magyarországi sztúpa buddhista szertartás szerinti felszentelésére Budapesten, a XV. kerületben (Molnár Viktor u. 69.), Rács Géza lámává szentelt buddhista pap kertjében „A Magyar Bodhiszattva sztúpája” elnevezéssel. Rács Géza 1953-ban csatlakozott a Buddhista Misszióhoz és rendi titkárként működött korai haláláig. A sztúpa felszentelését követő évben elhunyt, így hamvait az általa épített sztúpában helyezték örök nyugalomra.


Majtréja sztúpa 1987

A következő, és az első években a legtöbbet látogatott sztúpát 1987-ben szentelték fel Budapest XXII. kerületében, az Árja Maitréja Buddhista Meditációs központ kamaraerdei területén „Maitréja sztúpa” elnevezéssel. Maitréja egy bódhiszattva, aki majd megjelenik a Földön, eléri a teljes megvilágosodást, és a tiszta Tant fogja tanítani. Az iratok szerint Maitréja lesz a történelmi Buddha utódja, az eljövendő kor Buddhája. A Maitréja név a szanszkrit maitrí (páli: mettá) szóból származik, aminek a jelentése szerető kedvesség..

A szertartást LÁMA NGAWANG RINPOCSE végezte.


Nyugati Tanítvány sztúpa
Uszó 1987

A Tan Kapuja Buddhista Egyház uszói elvonuló központjában 1987. augusztus 16-a óta áll A Nyugati Tanítvány Sztúpa, amely Kőrösi Csoma Sándor, a „Nyugati tanítvány” tiszteletére lett felszentelve.

Az Uszói sztupa avatása

Sákjamuni Buddha Sztúpa 1988

1988-ban is épült egy kegyhely Budakeszin, egy magánvilla kertjében,
a „Sákjamuni Buddha Sztúpa” nevet viseli.

Avatási ünnepség a Sákjamuni Buddha sztúpa előtt Budakeszin.
Az első sorban: dr. Hetényi Ernő, dr. Csigaházi Gyula, rev. Kerti Mária, rev. dr. Horváth József


Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa – Tar 1992

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot és Békesztúpát a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn. A sztúpát Őszentsége a XIV. Dalai Láma szentelte fel 1992. július 22-én.
Tari sztupa épületébe ereklyék és felszentelt tárgyak kerültek elhelyezésre. A Sztúpa mellett áll a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és nagy tudós zarándokunknak, a Nyugati Világ Megvilágosultjának életét mutatja be.

Minden lény valódi természete a szeretet és a bölcsesség,

függetlenül a vallásától, világnézetétől vagy nemzetiségétől.

Erre emlékeztet a sztúpa – szentélyünk ezért nyitva áll

mindenki számára, aki hisz a jóságban.

Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség

Béke Sztúpa
Zalaszántó 1993

1993. június 17-én szentelték fel Közép Európa legnagyobb sztúpáját Zalaszántó mellett a kovácsi hegyen Béke Sztúpa néven. Őszentsége, a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso, ünnepélyes keretek között avatta fel a Sztupát.

A monumentális, 30 méter magas és 24 méter széles építmény különlegessége, hogy Buddha csontszilánkjait helyezték el belsejében. A mintegy 40 millió forintnyi külföldi és magyar adományokból megépült emlékhely impozáns látványt nyújt méreteivel. https://stupa.hu/hu/sztupa


Tiszta Tudat sztúpa 2019

2019. május 18-án a Buddha születésének, megvilágosodásának és a Parinirvánába távozásának évfordulóján, a Vészák-ünnepség alkalmából, A Tan Kapuja Buddhista Egyház kertjében felavatásra került Budapest első, szabadon látogatható sztúpája, a Tiszta Tudat Sztúpa.


Alapkőletétel
Láma Anagarika Govinda Sztúpa
Buddhista Misszió 2020